En av travsportens mest lysande karriärer är över. Face Time Bourbon skadade sig under uppladdningen mot Prix d’Amérique och blir nu avelshingst på heltid.
– Vi kan inte fortsätta tävla med honom. Det vore för riskabelt, säger Sébastien Guarato.
Efter att ha dominerat i Prix d’Amérique de senaste två åren var Face Time Bourbon den självklara storfavoriten att vinna loppet för tredje gången i följd. Men bara dagarna före kom beskedet att den franske giganten ådragit sig en skada.
Kanal 75:s Kristin Riise Ödegård träffade under onsdagen tränaren Sébastien Guarato som berättade mer om tillståndet för stallets stjärna som lider av strålbenshälta. Något som innebär att Face Time Bourbon nu gjort sin sista start.
– Jag tränade Face Time Bourbon för fyra, fem dagar sedan men när han kom in efter jobbet var han inte så mjuk och smidig. Det har hänt förut att han varit så, det är inget nytt, men grejen nu var att han var fortfarande halt på eftermiddagen. Vi kontaktade veterinären för att undersöka hästen och då förstod vi att han hade ont i en hov. Det är en skada som ger hästen en nedsatt funktion i hoven – vi kan inte fortsätta tävla med honom. Det vore för riskabelt.
– Vi skulle kanske kunna vänta sex månader och se om vi kan fortsätta då, men det blir en för stor risk för hästen och även för hans karriär som avelshingst. Vi vill inte ta den risken.
Tjänade över 35 miljoner kronor
Face Time Bourbon går till historien som en av fransk travsports verkligt stora. Sjuåringen tog på 43 starter 35 segrar och 7 andraplatser. Ready Cash-sonen tjänade under sin tävlingskarriär lite över 35 miljoner kronor. Förutom de båda segrarna i Prix d’Amérique, märks även storloppssegrar som Gran Premio della Lotteria, Critérium Continental, Grand Prix de l’UET och tre raka i Prix de Selection. Listan kan göras betydligt längre.
Vad är problemet med Face Time Bourbon?
– Det är ett problem med strålbenshälta. Han är född sådan, det är ett ligament i det här benet som nöts extra hårt, varför det blivit en inflammation i ligamentet som gör hästen halt. Vi kan inte ta den risken att tävla med honom; om ligamentet skadas ytterligare skulle kanske hästen inte längre kunna stödja på hoven. Vi är tvungna att sluta här.
Är det här ett problem som hästen haft hela sin karriär?
– Ja, under hela karriären. Han hade problem redan efter att han kvalade. Det löste sig, men veterinären dömde ut hästen och sa att det kommer inte hålla längre än till fyraåringssäsongen, men han har hållit i två och ett halvt år ytterligare så vi har haft tur med honom ändå.
Ändå har han kunnat tävla på den här höga nivån?
– Ja, hade han inte haft det här problemet tror jag det hade varit en häst som nästan varit oslagbar. Jag tror att han ibland haft lite ont och det är därför han presterat mindre bra vissa gånger. Vi har kunnat hantera det, vi startade sparsamt, var försiktigt. Men det är en häst som är jättetuff, han bet ihop och sprang ändå…Han kompenserade på annat sätt och det är nog därför han kunde vara så väldigt snabb i kurvorna, eftersom det var i vänstervarv och han lutade sig lite till höger och kunde få mycket fart då. Han förvandlade sitt handikapp till en fördel i loppen.
Hade du anat att den här skulle kunna hända en dag?
– Jo, jag hade anat det. När han startade i Neapel var han inte lika smidig innan, men i loppet så märkte vi inte det länge. Men jag tänkte för mig själv att han hade visat tecken på att en dag kommer det nog inte hålla längre. Det var det som hände i träningen, han visade att han inte tål smärtan längre.
På det sättet var det förstås bättre att det hände i träning och inte i tävling?
– Exakt. Det hade kunnat finnas en risk att han kunde brutit ned helt då och det kan vi inte låta hända. Han har en karriär som avelshingst också. Nu ska vi ta alla prover vi kan och se till att allt är bra för hästen, vi kan inte träna honom längre. Vi håller honom lugn, han får stå i en liten hage med sand och om ett halvår kan han släppas ut i en vanlig hage. Det är en häst som kommer klara sig själv, men han får inte anstränga sig längre.
– Nu är han hos veterinären, för ytterligare kontroller. Hästen kommer tillbaka senare till sin box där vi kommer ha honom ett tag så han kan påbörja avelssäsongen i februari. Nu ska han bara vara avelshingst. Vi ska först frysa sperma för USA, sedan kommer han betäcka ungefär 200 ston, så han har en hel del jobb.
Face Time Bourbon är väldigt populär?
– Ja, det är en superhäst med väldigt fin stam. En riktig champion. Nu får vi hoppas att han levererar lika bra avkommor och att vi får se hans föl på banorna.
Hur reagerade ni efter det sista jobbet med hästen?
– Min reaktion, besvikelse, självklart. Det är en del av jobbet som travtränare att ta hårda motgångar med hästarna. Det finns bra tider, sedan finns det svårare tider. Jag har varit bortskämd med mina hästar, jag har inget att klaga på. Det finns tränare som aldrig får in så här bra hästar, jag har haft Bold Eagle och Rapide Lebel och många andra. Ägarna tog det bra också, det är en del av spelet.
Vilka minnen med Face Time Bourbon kommer du ta med dig?
– Jag tar med mig hans vänlighet, det är en supersnäll häst, en väldigt modig häst, stenhård. En krigare som aldrig var slagen i ett lopp. Det är inte ofta man ser sådana. Bold Eagle var kraftigare, men Face Time Bourbon var ännu tuffare. Han är verkligen begåvad, som en liten maskin.
Kristin Riise Ödegård, Daniel U. Olsson, Kanal 75
Kommentarer