Spurtkanonen som blev startsnabb. Moni Viking spårade Sundsvall Open Trot från start till mål.
– Helt magiskt. Idag fanns det en liten chans att hålla upp ledningen, då var det värt att prova, förklarade Björn Goop efter den oväntade segervägen.
Han kom från seger i Åby Stora Pris efter en makalös avslutning. Och just förmågan att kunna spurta i långa lopp har varit Moni Vikings signum. Men den här lördagen visade han upp en ny egenskap.
Hur många gånger Moni Viking fått springa först i en karriär som inför lördagen hade inbringat över tio miljoner kronor är oklart, men det kan säkerligen räknas på ena handens fingrar.
På svensk mark hade han i alla fall aldrig gjort det på 16 starter, men när Björn Goop satte fyr från det gynnsamma innerspåret på Bergsåker var det inget snack om saken.
Moni Viking ”höll upp” ledningen och såg inte någon gång ut att ge utvändige storfavoriten Don Fanucci Zet en chans att gå förbi.
– Han är ganska startsnabb, men han har nästan aldrig startat i autostart. Idag fanns det en chans att hålla upp ledningen och då var det värt att prova för det, förklarade Björn Goop som ganska problemlöst höll ifrån sig attackerna på första rakan.
Att forne elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet skulle ansluta på utsidan var förstås enligt beräkningarna, men inte att Moni Viking så enkelt skulle stå emot uppvaktningen.
– Vi blev betydligt mer morska när vi fick ledningen och första varvet blev lagom för vår del. Han är stark och rejäl och duktig och höll undan säkert, förklarade Goop som fått hästen i träning i omgångar från ägaren Jan Lyng och trots skadeproblem lyckats få nioåringen tillbaka i samma skick som i fornstora dagar då hästen slaktade motstånd och världsrekord över tre kilometer.
– Den skadan han kommit tillbaka från nu är inte första skadan. Men det är en väldigt positiv häst, som alltid vill göra sitt jobb och tycker att livet är jättekul. Trots att han är en långdistansare så är nog speeden hans främsta vapen, den där höga hastigheten som han kan få upp på ett par hundra meter, sade Björn Goop.
Det var den speeden som Hail Mary fick smaka på i Åby Stora Pris och Don Fanucci Zet inte kunde svara på den här gången.
– Han var väl lite segare idag, samtidigt som loppet han fick blev besvärligt, förklarade Örjan Kihlström som nu fått se sig besegrad som storfavorit av Moni Viking i två raka miljonlopp.
Melander slog dubbla rekord
SM för kallblod utvecklades till ett taktiskt rävspel sedan Mats E Djuse rivstartat till spets med Stjärnblomster, men sedan valt att frivilligt släppa över ledningen till storfavorten Månlykke A.M. Därmed hade Gunnar Melander bara en uppgift, att hålla fast sin värste konkurrent.
Det lyckades nästan lite för bra…
– Det blev ju inget lopp när Mats släppte. Jag försökte köra undan sista biten så att han skulle få bli tvåa, men då fick jag ingen fart på hästen. Det hade gått så långsamt att hästen blev flegmatisk sista biten, förklarade 75-årige Melander som därmed blev historisk på flera sätt.
Först och främst slog han naturligtvis sitt eget rekord som äldste kusk att vinna på V75, men framförallt gick han förbi Jan-Olov Persson gällande SM-tecken. 13-12 är numera ställningen mellan Sveriges två främsta kallblodstränare i modern tid där Melanders prestation ska ses i ljuset av att han tog sin första titel med Lapp Nils redan 1985 och efter en lång segertorka nu vunnit åtta upplagor på ett decennium.
– Det var med Lapp Nils som jag började att träna på ett visst sätt. Sedan har jag förfinat det. Men grundprincipen är detsamma, att hästen är ett flyktdjur och ett bytesdjur och att man får ta hänsyn till det. Vi har en sandbana på 800 meter där vi tränar, förklarade Melander sina smått ofattbara framgångar med ett litet material.
Mats E Djuse såg ut att sitta bakom en tickande bomb och tycktes i loppet märkbart irriterad att han inte fick chansen att utmana positivt spurtande Guli Rubin om silvermedaljen. Men efteråt verkade han mest nöjd med vad som ser ut att bli Sverige främsta kallblodssto på väldigt många år.
– Det kändes väldigt bra under vägen och jag trodde att det skulle lösa sig. Men Gunnar kunde hålla fast oss. Min häst tog i mer och mer och jag var trött i armarna efter loppet. Det hade suttit fint med en lucka 100 kvar, då hade det smällt till, men vi får ta revansch nästa gång.
Flera segervägar från spår 8
Månlykke startade från avskydda spår 8 som visade sig vara ett sällsynt lyckat utgångsläge bakom bilen.
Magnus A Djuse valde att lösa sitt ytterspår på två olika sätt och lyckades perfekt. Timo Nurmos storfavorit Ivanka Amok skickades till ledningen och dundrade ifrån i överlägsen, men inte helt perfekt stil. Med Niclas Westberg-tränade skrällen Babsans Bankir blev det en lugn avgång och knapp spurtvinst sedan konkurrenterna kört rommen av sig.
Den senare taktiken kopierade Daniel Wäjersten bakom Gooner som kunde gotta sig åt 1.09-fart första varvet och blåste förbi i bländande stil på snygga 1.10,6/1 640 meter autostart. Två ledare som höll var däremot Stefan Arvidsson-tränade Behind Lord som räddade sig undan på målfoto för Kihlström medan Jörgen Westholms hårding Santos de Castella var imponerande överlägsen i en på pappret knallhård bronsdivision via 1.12,5/2 640 meter autostart.
V75 betalade 16 941 kronor för sju rätt. Jackpot på fem rätt innebär att över 29 miljoner kronor vandrar vidare till lördagens V75 på Jägersro där en ensam vinnare spås få 54 miljoner.
Se även dagens V75 resultat lördag 27 augusti 2022
Robin Johansson, Kanal 75
Kommentarer